dissabte, 9 de novembre del 2013

COMPLEX BORA FOSCA - BORA DEL MEDALLÓ






 
La entrada a la Bora Fosca es troba sota San Miquel de Sorrerols, mentre que la de la Bora del Medalló, esta per sota La Feu Vella a prop del pantá de Sau. Finalment la llegenda de que en Joan de Serrallonga desapareixia a Subiranes i aparexía a Sau va resultar ser real quan abans del canvi de segle es va obrir l'entrada del Medalló.



Aquest nom de Medalló es correspon a una peca que formaba part d'un enterrament que va ser malmès per qui va obrir l'entrada inferior, estant l'aixovar i peces que es van trobar en mans privades sense que s'en hagi pogut fer un estudi detallat i curos, pero si atenem a la forma en que es va trobar semblaria del neolitic final u bronze. Es llastima la pèrdua d'aquest material, pero el cert es que l'entrada va ser picada a má per entrar a una cavitat que en principi no semblava per la seva orientació que anès a parar a la Bora Fosca, pero que en anar avançant la exploració i després de seguir un riu que es perd, es va seguir un caos de blocs i entre mig dels mateixos, i en treuren un d'ells, va donar pas a la darrera galeria inferior de la Bora Fosca, enllaçant aleshores un complex de 1.255 m. de recorregut per 60 metres de desnivell.

Es tracta de un antic riu excavat en gresos parcialment actiu en la seva part mes inferior, amb una galeria (Sobiranes) totalment recoberta de formas litogèniques activas magnifiques amb espeleotemas zenitals molt delicats, columnas i colades amb estalagmites i altres d'una gran bellesa. D'altra banda a les galeries inferiors els processos quimioclastics han estat determinants i han arribat a dividir el complex en dos troços en alguna ocasió, per que sembla que sobre la darrera zona que dona al medalló ja em vist caure diferents blocs i es perillós ja que inclùs va  destrossar material dipositat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada