dilluns, 7 d’octubre del 2013

LA ESPELEOLOGÍA

Conèixer el món subterrani que hi ha en el nostre planeta és un exercici dels mes gratificants humanament, i que alhora ens deixa amb la boca oberta amb les seves formacions petrias. amb tal diversitat de formes diferents i impressionants  a les quals els donem nom humanitzant-les també.



L'espeleologia és una ciència de la qual m'atreveixo a dir que en alguna de les seves matèries com la gènesi o la morfologia, la fisica quàntica que tant desconeixem encara, ha intervingut en gran part. Però això és gairebé res si ho comparem amb altres aspectes com la quimica de les cavernes, la vida bioespeleológica, la hidrogeología subterrània, el mitjà metereològic i l'ocupació i acció humana entre d' altres.
Cada cop que he anat a fer una cavitat inexplorada, ha estat com un ritual, veure si el material esta en condicions, vestirse amb el monus adequat, comprovar les llums, les reserves,  el menjar, les cordes, els jumars, les escales, els arnessos, l'estanquitat dels elements, i abans d'entrar a la cavitat una darrera ullada al temps.

Fet aixó, s'entra en un altre mon ple de vida però a sota terra, i aleshores cal mesurar be les forçes per tirar endavant amb èxit. Tot es diferent, tot es màgic, tot es nou i diferent, la sensació que vivim es la de la descoberta com pugui ser la d'un lloc mai explorat i que en aquell moment, possiblement som els primers humans en trepitjar, com si fos la Lluna.

Quan ens hem fet la idea de la grandessa del lloc, es quan veiem la feinada que hi ha al darrera si volem estudiar.la amb detall, i es aqui a on comença realment a ser gratificant la incursió a la cavitat, perque cadascù dins les seves possibilitats, aptituts i experiencia, confeccionara la topografia, fotografiara els detalls, estudiara l'origen i evolució del fenòmen, estudiara i en el seu cas recollira la fauna i flora de la cavitat, les bacteries i espècies micòtiques extranyes  etc...

Es tot un mon per descobrir .........  i que mai esta descobert del tot.

JMB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada